Sterker uit de crisis?

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 10:15

Je hoort het vaak: we zullen sterker uit deze crisis komen! De coronacrisis welteverstaan. Maar geen mens weet hoelang deze crisis nog gaat duren en hoe de situatie er bijvoorbeeld over een jaar uitziet.Dat zal voor de diverse sectoren en branches heel verschillend zijn: supermarkten en webwinkels hebben de omzet aanzienlijk zien stijgen, terwijl de horeca, de reisbranche en het openbaar vervoer klap op klap krijgen.

Vooral thuisblijven en thuiswerken zijn hier debet aan. En, terwijl we voorzichtig weer de terrassen opzoeken en een reisje durven te plannen, lijkt (vaker) thuiswerken een blijvertje.  Uit onderzoek blijkt dat, ondanks de klachten over inperking van vrijheden en het missen van sociale contacten, een meerderheid van de thuiswerkers niet ontevreden is. Circa 40% ziet meer voor- dan nadelen. Tussen de 40% en 60% van de thuiswerkers verwacht dus ook na de coronacrisis meer thuis te werken dan daarvoor.

Dat heeft grote gevolgen voor aanbieders van vastgoed en het openbaar vervoer, die zullen daar ook na de coronacrisis last van houden. Steeds meer bedrijven (7 op de 10) geven aan beduidend minder kantoorruimte nodig te hebben, ondanks de extra meters die er per werknemer nodig zijn om 1,5 meter afstand te houden. En die indrukwekkende executive rooms op de 20e verdieping zijn ook uit de gratie. Hutjemutje staan in een lift was sowieso al vervelend, maar met de kennis over aerosolen is het een no-go geworden. Niet verbazend dus dat de beurskoersen van bedrijven als Jones Lang Lasalle en CBRE fors gedaald zijn. Ook zal het wel even duren voordat het openbaar vervoer weer reizigersaantallen schrijft van het niveau zoals voor corona het geval was. Want wat moet je nog met een maandabonnement als je maar één of twee dagen per week naar kantoor gaat? Van deze sectoren zal dan ook veel creativiteit gevraagd worden om hierop in te spelen met aangepaste producten en diensten. Tijdelijk of definitief, dat is de vraag. Een vaccin kan het tij doen keren, maar dat betekent niet dat alles dan weer wordt zoals het was. Sommige veranderingen zullen blijvend zijn. En dat kan voor de één goed, maar voor de ander slecht uitpakken. Komen we er inderdaad uiteindelijk sterker uit? Er is nog veel onzeker en onvoorspelbaar maar de strijdvaardigheid en het adaptief vermogen van ondernemers is in ieder geval al groot gebleken.

Door: Lennart Harpe